Mannelijke kaalheid bij vrouwen

Mannelijke kaalheid bij vrouwen

Heeft u last van haar dat steeds dunner wordt, en op den duur leidt tot kale plekken? En groeit het haar wat u kwijtraakt ook niet meer terug? Dan kan u last hebben van alopecia androgenetica, in de volksmond ‘mannelijke kaalheid’ genoemd. Deze naam is eigenlijk misleidend, want deze vorm van kaalheid komt ook bij vrouwen voor: in Nederland heeft 40% van de vrouwen last van alopecia androgenetica. Hoewel deze vorm van kaalheid vooral genetisch is en dus geen medische oorzaak heeft, kan het een grote (negatieve) invloed hebben op uw gemoedstoestand en algemene kwaliteit van leven. Het dragen van een pruik of haarstuk kan daarom een goede oplossing zijn – Haarwerken & Zo De Kroon helpt u hier graag bij.

Wat is mannelijke kaalheid bij vrouwen?

Alopecia androgenetica is erfelijk en verloopt volgens een geleidelijk proces. Het verschil met alopecia areata (‘reguliere’ haaruitval) is dat bij alopecia androgenetica de haren niet meer terug groeien. Net zoals dat ouderdom een onomkeerbaar proces is, is de haaruitval en kaalheid die daarbij hoort ook onomkeerbaar. Hoewel de meeste vrouwen vooral tijdens of na de overgang last krijgen van kaalheid, kan het echter ook al tijdens de puberteit beginnen.

Hoewel alopecia androgenetica dus vooral bekendstaat als mannelijke kaalheid, komt het dus ook bij vrouwen voor. Er zit wel een verschil tussen de kaalheid die bij mannen optreedt en de kaalheid die bij vrouwen voorkomt. Bij mannen wordt de kaalheid veroorzaakt doordat de haarzakjes gevoelig zijn voor het mannelijke hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Hierdoor vallen de haren uit.

Ook bij vrouwen kunnen een verhoogd gehalte aan mannelijke hormonen een oorzaak zijn van kaalheid, maar dit hoeft niet altijd. Bij de meeste vrouwen (zonder een verhoogd testosteron-gehalte) worden de haarzakjes steeds kleiner, waardoor er dunnere en kortere haren uit groeien. Hierdoor komt het dus vrijwel nooit voor dat vrouwen volledig kaal worden zoals mannen dat worden; vaak verdwijnt de voorste haarlijn ook niet. Door de verschillen tussen mannelijke kaalheid en de kaalheid die bij vrouwen optreedt, wordt er ook wel gesproken over ‘haarverlies volgens het vrouwelijke patroon’.

Wat te doen aan kaalheid bij vrouwen?

Merkt u dat u haar verliest, en dat deze haren ook niet terug groeien? De eerste stap is dan om met de huisarts uw situatie te bespreken. Het is namelijk belangrijk om eventuele andere oorzaken van haaruitval, zoals schildklierproblemen, ijzertekorten of een infectie, uit te sluiten. Hierna kunt u, samen met uw huisarts, kijken naar oplossingen voor uw kaalheid. Het is altijd belangrijk om uw hoofd te beschermen tegen bijvoorbeeld de zon. Ons haar beschermt de gevoelige hoofdhuid. Is er geen of minder haar om de hoofdhuid te bedekken, dan kunt u last krijgen van een verbrande hoofdhuid. U kunt zonnebrandcrème smeren, maar het dragen van een pet, hoed of sjaal helpt ook.

Haarwerken & Zo De Kroon staat voor u klaar

Zorgt mannelijke kaalheid bij vrouwen ervoor dat u zich onzeker voelt? In dat geval kunnen pruiken, haarwerken en haarstukken de oplossing bieden. Al sinds jaar en dag helpen wij bij Haarwerken & Zo De Kroon dames die lijden aan haaruitval en mannelijke kaalheid bij vrouwen. Ieder persoon is anders en heeft andere wensen qua haarwerk. U kunt uw wensen uiten bij een persoonlijk gesprek met de specialisten van Haarwerken & Zo De Kroon. Tijdens deze kennismaking nemen wij alle tijd voor u, zodat u rustig de tijd heeft om de verschillende pruiken, haarstukken en haarwerken te passen.

Wij willen er graag voor zorgen dat uw haarwerk volledig voldoet aan uw wensen en letten goed op de kwaliteit van de pasvorm, het materiaal waar het haarwerk van is gemaakt, de vezel en de kleur. Maak uw wensen kenbaar en samen met u zullen wij ervoor zorgen dat u binnen de kortste keren met een mooie pruik, mooi haarstuk of haarwerk de deur uitloopt.

Indien u interesse heeft in een van onze diensten, kunt u een persoonlijke afspraak maken. Voor meer informatie kunt u bellen naar 010-3168885. Wij zien u graag in onze SEMH-gecertificeerde salon!

Mannelijke kaalheid bij vrouwen

Neem contact met ons op

  Uw naam (verplicht)

  Uw adres

  Uw postcode

  Uw woonplaats

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden. Lees hier onze privacy voorwaarden (*)